Met de introductie van de functie van Cliëntondersteuner en het verkorte opleidingstraject tot Helpende in de Zorg kunnen medewerkers zonder zorgdiploma zich binnen Groenhuysen ontwikkelen in de ouderenzorg.
Bij Groenhuysen zetten we ons met ruim 2500 collega’s dagelijks in voor goede ouderenzorg. Toch weten we dat dit niet genoeg is om de toenemende zorgvraag op te vangen. Daarom hebben we de afgelopen jaren twee vernieuwende initiatieven ontwikkeld om extra handen te krijgen én tegelijkertijd de werkdruk te verlagen: de introductie van de functie van Cliëntondersteuner en een verkort opleidingstraject tot Helpende in de Zorg. Petra Beekhuijsen en Suzanne Loijens deelden hun ervaringen. Lees het artikel
Cliëntondersteuners nemen veel werk uit handen
Twee jaar geleden begonnen we met het idee: wie kunnen er nog meer bijdragen aan goede zorg, ook als ze geen zorgdiploma hebben? Tijdens werksessies ontdekten we dat veel medewerkers binnen Groenhuysen dezelfde laagdrempelige taken uitvoeren, zoals bedden opmaken of helpen bij het aantrekken van kleding. Daarop ontwikkelden we de functie van cliëntondersteuner: medewerkers die zich richten op persoonlijke zorg, wonen, voeding en welzijn.
Sinds februari werken al 165 collega’s als cliëntondersteuner, waarvan 40 mensen zonder zorgachtergrond via een externe wervingscampagne. Dit zijn bijvoorbeeld moeders die meer tijd over hebben nu hun kinderen groot zijn, of mensen die werkzaam zijn in de supermarkt. “Ook zonder zorgopleiding kun je echt iets betekenen voor een cliënt, bijvoorbeeld helpen met haren kammen of samen een spelletje doen,” vertelt Petra Beekhuijsen, kwartiermaker bij Groenhuysen. Hierdoor houden onze verzorgenden en verpleegkundigen meer tijd over voor de complexere zorgtaken.
Verkort traject tot Helpende in de zorg
Samen met Curio ontwikkelden we ook een verkort opleidingstraject voor mensen die graag willen doorstromen naar de functie van Helpende. Dit traject duurt vier maanden in plaats van anderhalf jaar. We focussen op de praktijk en schrappen vakken zoals rekenen en Nederlands, zodat ook mensen met een taalachterstand kunnen instromen. Het traject sluit af met een mbo-certificaat, dat bovendien vrijstellingen biedt voor wie verder wil leren. De eerste twaalf deelnemers zijn inmiddels afgestudeerd en werken nu bij ons als helpende.
Samen werken aan de toekomst
De introductie van cliëntondersteuners en het verkorte traject helpt om de werkdruk te verlagen én nieuwe collega’s enthousiast te maken voor de zorg. Tegelijkertijd blijven we kritisch kijken en evalueren hoe het beter kan. Zoals Petra zegt: “Het is voor iedereen helder dat we ieders talenten en competenties moeten benutten om de werkdruk te verlagen. Zo maken we samen de zorg toekomstbestendig.”
Lees meer Over Morgen – Ideeënlab ‘Anders Opgeleiden in Zorgteams’