Home » Expertises » NAH
Een belangrijk aspect van hersenletsel is de zogenaamde ‘breuk in de levenslijn’. Mensen ervaren hun leven vaak als in tweeën gedeeld: een leven vóór en een leven na het hersenletsel. Mensen met hersenletsel krijgen te maken met verwerkingsproblematiek en moeten hun leven opnieuw en anders vormgeven. Dit heeft grote impact. De zorg voor mensen met NAH vereist daarom specifieke expertise.
Hoe ontstaat NAH?
Het hersenletsel ontstaat vaak door een ongeval of een CVA (herseninfarct of hersenbloeding). Andere oorzaken zijn onder meer infectieziekten, hersentumor, ziekte van Parkinson, multiple sclerose, complicaties bij een operatie en zuurstofgebrek na bijvoorbeeld een reanimatie of een bijna-verdrinking.
Wat zijn de gevolgen van NAH?
De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel verschillen van persoon tot persoon. Ook de zichtbaarheid van de gevolgen kan sterk verschillen. Een verlamming is duidelijk zichtbaar voor anderen. Maar concentratieproblemen, vermoeidheid en overgevoeligheid voor prikkels zijn voor anderen vaak niet of nauwelijks merkbaar. Andere gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel zijn onder meer: geheugenproblemen, slaapproblemen, moeite met het vinden van woorden, vertraagd werk- en denkvermogen, vervlakking van emoties, prikkelbaarheid, impulsief gedrag, moeite in de omgang met anderen, depressie of juist overenthousiast gedrag.