Lees voor
Home ยป Totale parentale voeding

Totale parentale voeding

U krijgt totale parentale voeding als uw spijsverteringstelsel niet in staat is om voldoende voeding of vocht op te nemen. In dit geval worden de voedingstoffen direct in de bloedbaan toegediend via een infuus. Uw VEAT-verpleegkundige koppelt uw toedieningslijn, welke is ingebracht in het ziekenhuis aan uw infuuspomp.

Totale parentale voeding

U krijgt totale parentale voeding als uw spijsverteringstelsel niet in staat is om voldoende voeding of vocht op te nemen. In dit geval worden de voedingstoffen direct in de bloedbaan toegediend via een infuus. Redenen zijn bijvoorbeeld chronische ziekten of naar aanleiding van een operatie. De benodigde voedingstoffen (een samenstelling van: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en vocht) worden dan via de bloedbaan toegediend.

 

Handelingen
U krijgt de eerste keer uw totale parentale voeding (TPV) in de meeste gevallen in het ziekenhuis toegediend. Vervolgens wordt er voor u geregeld dat de TPV, hulpmaterialen en infuuspomp op uw thuisadres worden afgeleverd. Uw VEAT-verpleegkundige koppelt uw toedieningslijn, welke is ingebracht in het ziekenhuis aan uw infuuspomp. De infuuspomp zorgt ervoor dat de vloeistof met benodigde voedingstoffen wordt toegediend. De samenstelling van deze voedingstoffen wordt bepaald vanuit uw bloedwaardes. De bloedwaardes worden doorgesproken met uw internist. Die kijkt naar uw gewicht, lengte, leeftijd en dagelijkse activiteiten en bepaalt zo welke voedingstoffen u nodig heeft. Uw VEAT-verpleegkundige neemt regelmatig bloed van u af voor bloedonderzoek.

 

Thuis of in het ziekenhuis?
Als u langdurig totale parentale voeding nodig heeft, is het prettig om dit thuis te ontvangen. Het VEAT-team maakt dit mogelijk.

 

Aanvragen
Uw medisch specialist beslist of u in aanmerking komt voor totale parentale voeding. Hij of zij dient vervolgens de aanvraag in bij het VEAT om de totale parentale voeding bij u thuis te laten toedienen.

 

Vergoeding & kosten
De kosten voor de behandeling vallen onder de Zorgverzekeringswet (ZVW) en is dus net als de zorg in het ziekenhuis volledig vergoed. Wel blijft uw eigen bijdrage bij uw zorgverzekeraar van kracht. Heeft u vragen over eventuele eigen bijdragen, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.