Twee jaar geleden startte Groenhuysen met het ontwikkelprogramma ‘Als je het mij vraagt…’. Dit heeft medewerkers geholpen anders naar hun werk te kijken en het slimmer te organiseren. Om deze ontwikkeling te versnellen, start in april 2025 een Versnellingsaanpak.
Annemarie de Backer, sinds 1 juli 2024 programmamanager van het ontwikkelprogramma licht toe: “Bij Groenhuysen vinden we het belangrijk dat ouderen zoveel mogelijk hun vertrouwde leven kunnen voortzetten ook als zorg nodig hebben. ‘Ouder worden, jezelf blijven’ staat bij ons centraal. Samen met familie, naasten, vrijwilligers en professionals geven we daar invulling aan. Daarbij maken we steeds meer gebruik van slimme hulpmiddelen en zorgtechnologie. De manier waarop we zorg verlenen verandert en dat is noodzakelijk gezien het groeiende aantal ouderen met een zorgvraag. Het ontwikkelprogramma helpt medewerkers om deze nieuwe manier van werken eigen te maken en hier zelf invloed op te hebben.”
Voor en door medewerkers
“In ons ontwikkelprogramma benutten we bewust de deskundigheid van collega’s op de locaties. Zij weten als geen ander wat er speelt, wat werkt en waar behoefte aan is. Deze professionele zeggenschap – vóór en dóór medewerkers – stimuleert gezamenlijk leren en ontwikkelen.”
In het programma staan vier thema’s centraal:
- Verminderen van administratieve lasten
- Anders samenwerken met familie, naasten en vrijwilligers
- Teams anders inrichten om beter aan te sluiten op de zorgvraag
- Meer inzet van zorgtechnologie om werk te verlichten en de zelfredzaamheid te verbeteren
Successen
“De afgelopen jaren zijn, vanuit deze thema’s, waardevolle initiatieven ontstaan. Zo is er meer aandacht voor een ‘warm welkom’ en verbeterde communicatie met familie en naasten. Daarnaast zijn teams versterkt met nieuwe functies, zoals cliëntondersteuner, woonondersteuner en servicemedewerker, om beter in te spelen op de veranderende zorgvraag. Ook zorginnovaties worden actief ingezet, zoals dagstructuurondersteuning, een spoel- föhntoiletbril en de Wake-Up Light en is begin 2025 de nieuwe Zorgcentrale geïntroduceerd waardoor zorgprofessionals op de locaties 24/7 worden ondersteunt. Dit door meldingen (bijv. van de personenalarmering of slimme sensoren) vanuit de cliënten op de locaties eerst op de Zorgcentrale op te vangen en, waar mogelijk, direct af te handelen.
Echte verandering ontstaat op de werkvloer
“Om goed voorbereid te zijn op de toekomst, voelen we een steeds grotere urgentie om deze ontwikkelingen te versnellen. Maar hoe doe je dat op een manier die goed past bij medewerkers? In november 2024 hebben we Robert van Kleeff en Gus Leo van Verbeta gevraagd om hierover mee te denken. Verbeta begeleidt (zorg)organisaties bij vraagstukken rondom verandering en duurzame ontwikkeling. Gus was onder de indruk van de aanpak van Groenhuysen en de resultaten die de organisatie al heeft behaald. Maar hij ziet ook kansen. Echte verandering ontstaat op de werkvloer, samen met het team. Daarom is het essentieel om daar de focus te leggen om zo het proces te versnellen.”

Versnellingsaanpak
Gus Leo licht toe: “Naast de reguliere activiteiten van het ontwikkelprogramma ‘Als je het mij vraagt…’ op alle locaties, is in april 2025 de Versnellingsaanpak gestart op twee locaties: Moerweide en Het Zellebergenkwartier. Binnen deze aanpak werkt een verbeterteam intensief samen om nieuwe ontwikkelingen op de werkvloer te versnellen. We beginnen met een kick-off waarin we gezamenlijk de doelen bepalen. Aan de hand van een spel krijgt het team inzicht in de belangrijkste ontwikkelfactoren voor de locatie. Vervolgens visualiseren we de doelen, het proces en de verbeteracties op drie borden. Deze borden zijn belangrijk bij de voortgang van het proces. Daarnaast betrekken we de hele locatie bij dit proces. Met gezamenlijke bijeenkomsten geven we betekenis aan de verandering en gaan we op zoek naar de rol van de medewerkers hierin. ”
Maandag Ontwikkeldag
“Elke maandag werken we een idee uit. Dit hoeft niet groots te zijn, maar wel concreet en uitvoerbaar. Een goed voorbeeld gaat over kennisoverdracht: hoe vergroten we de kennis over dementie bij familie en naasten? Tijdens een eerste inventarisatie kwamen direct twee ideeën naar voren: beter gebruikmaken van de familie-app en kennisdeling tijdens de pitstop. Hiermee gaan we aan de slag. Ons doel? Experimenteren, leren en ontdekken wat werkt. Daarom worden de medewerkers van het verbeterteam op deze maandagen vrij gepland. Zo creëren we tijd en ruimte om met volle aandacht hieraan te werken.”
Kennis en ervaringen delen
“De Versnellingsaanpak, waarin teams experimenteren, loopt van 1 april tot 1 juli 2025. Daarna onderzoeken we hoe we de opgedane kennis breder kunnen delen, zodat andere locaties deze ontwikkeling sneller kunnen doormaken. Betrokken medewerkers nemen de rol van ambassadeur op zich. Zo borgen we de kennis en blijven zij zelf aan zet. Daarnaast zijn ook de kartrekkers op de andere locaties volop aan de slag om de veranderingen op de werkvloer vorm te geven. Daarmee zetten we als organisatie een brede beweging in gang waarbij we inspelen op de (toekomstige) zorgvraag.”