Lees voor
13 oktober 2023

Vallei De Brink: plek voor ouderen, robots én de buren

" alt=""/>

De Brink in Roosendaal is na de nieuwbouw het verpleeghuis van de toekomst. Meer cliënten, die meer eisen én minder zorgpersoneel: in het nieuwe ‘Verpleeghuis van de Toekomst’ in Roosendaal wordt met alle ontwikkelingen rekening gehouden. Dit artikel is afkomstig uit BN De Stem

Binnen een maand stropen de slopers hun mouwen op bij het oude verpleeghuis De Brink in Roosendaal. Na de bouwvak van 2024 begint dan het werk aan de nieuwbouw. De kosten zijn enorm. Zorgorganisatie Groenhuysen voelt dan ook een grote verantwoordelijkheid om hier een zorglocatie van te maken waar Roosendaal zeker tot 2050 mee uit de voeten kan, zegt bestuurder Ron Axt.

Als de bladeren in 2026 van de bomen vallen, moeten ruim tweehonderd oudere Roosendalers dat zien vanachter de ramen van het nieuwe verpleeghuis. Een jaar later moet daar ook een nieuw wijkcentrum aan zijn vastgebouwd. Groenhuysen is in gesprek met woonstichting Alwel en de gemeente over de woningen die waarschijnlijk ook in het gebied komen. Die drie projecten samen kregen de naam ‘Vallei De Brink’ en zijn op allerlei manieren aan elkaar verbonden.

Ouderenzorg loopt tegen grenzen aan
Want een verpleeghuis van de toekomst kan niet alléén verpleeghuis zijn. De ouderenzorg loopt tegen zijn grenzen aan. Een deel van de zorg die nu door professionals wordt gegeven, moet worden overgenomen door technologie en andere mensen: buurtbewoners, familie, vrienden. Die moeten dus ook ruimte krijgen. ,,Om de situatie waar we in zitten nog eens kort te schetsen: Groenhuysen verwacht dat er in de gemeente Roosendaal over dertig jaar ongeveer 500 extra verpleegzorgcliënten zijn. Dan heb je het over een groei van zo’n 20 procent in het aantal mensen dat de zwaarste vormen van zorg nodig heeft.” Ondertussen loopt het aantal medewerkers in de zorg juist terug. ,,Wij gaan ervan uit dat we tussen 2030 en 2040 al zo’n 30 procent minder zorgpersoneel moeten inzetten dan nu, omdat die mensen er dan gewoon niet meer zijn.”

Tegelijkertijd worden ouderen veeleisender. Verpleeghuiscliënten en hun kinderen zijn steeds mondiger, hebben gemiddeld meer te besteden en verwachten meer. ,,De huidige 80-plussers zijn van de generatie ‘niet klagen maar dragen’. Maar de nieuwe ouderen – mensen die nu 70 of 75 zijn – vragen om meer keuzevrijheid en comfort.” Vaak terecht, vindt Axt. Logisch dat mensen zelf willen bepalen hoe hun dag eruit ziet en wat ze met hun tijd doen, ook als daar hulp bij nodig is. Maar ja: die behoefte aan maatwerk en menselijkheid staat soms wel op gespannen voet met de stijgende vraag naar zorg en het oplopende personeelstekort.

In Vallei De Brink probeert Groenhuysen rekening te houden met al die veranderingen. Axt wil de grenzen tussen het verpleeghuis en de omliggende wijk De Kroeven zoveel mogelijk doorbreken, in de hoop dat wijkbewoners dan vaker en makkelijker een rol op zich kunnen nemen in het verpleeghuis. De zorginstelling haalt de omgeving letterlijk binnen. Bijvoorbeeld met een openbare brasserie op de begane grond van het nieuwe verpleeghuis. Met een wijkcentrum dat fysiek aan de nieuwe Brink vast zal zitten. En met afspraken met onder andere woonstichting Alwel, om ervoor te zorgen dat andere huurders van woningen in Vallei De Brink straks ook een band hebben of aangaan met hun buren in het verpleeghuis.

“Daar zouden bijvoorbeeld partners kunnen wonen van cliënten die in De Brink wonen met een zorgindicatie. Zo kunnen mensen toch zo dicht mogelijk bij elkaar blijven wonen. Maar we denken er ook aan om een bepaalde tegenprestatie te vragen van andere huurders in die nieuwe woningen. Dat je ervoor tekent dat je een bijdrage levert in het verpleeghuis als je hier komt wonen. Bijvoorbeeld door met bewoners te wandelen of in de moestuin te helpen.” Ook de inrichting van het gebouw zelf moet helpen de zorg overeind te houden. Daarin wil Groenhuysen volop inzetten op slimme technologie. Denk aan zorgrobots, camera’s die aangaan als mensen hun bed verlaten, bedden die vanzelf de drukverdeling aanpassen bij bewoners met doorligplekken. ,,Dat soort technologie helpt enorm als je bijvoorbeeld ’s nachts een kleine bezetting hebt.” Maar denk ook aan techniek die het psychisch welzijn moet verbeteren: zo krijgt elk appartement in de nieuwe Brink een soort schermwand, een muur waarop een beeld wordt geprojecteerd dat de bewoner een fijn gevoel geeft. ,,Een foto van de boekenkast in hun oude woonkamer, een beeld uit de straat waar ze op zijn gegroeid: dat soort dingen.”

Impressie-Vallei-De-Brink