Lees voor
22 juni 2024

Dag van de overprikkeling

" alt=""/>

Op de dag van de overprikkeling staan we stil bij prikkels en wat dit betekent voor onze cliënten.

 

Wat is overprikkeling?

Een prikkel is een stukje informatie dat binnenkomt via onze zintuigen. De prikkels die we kennen zijn: Visueel (zien), auditief (horen), geur (ruiken), smaak (proeven), tast (voelen), houdingsgevoel, evenwicht en interne organen.

Normaal gesproken verwerken je hersenen deze prikkels zonder dat je het in de gaten hebt. Ze selecteren de informatie die belangrijk is en filteren de prikkels die niet belangrijk zijn.

Je kan het als het ware vergelijken met een koffiefilter. Als in het koffiefilter te kleine gaatjes zitten of juist te grote of weinig gaatjes. Dan wordt het lastig om die aromatische, evenwichtige smaakbeleving van koffie te krijgen. Kortom, als de prikkelselectie niet goed functioneert, krijgen je hersenen te veel- of te weinig prikkels binnen.

Bij overprikkeling worden prikkels niet goed verwerkt. Je kunt dan veel meer prikkels ervaren dan normaal of het kost meer moeite om prikkels te verwerken.

 

Voorbeeld

Je wordt naar een gemeenschappelijke huiskamer gebracht in een verpleeghuis. De televisie staat aan voor een medebewoner. De andere medebewoners hebben een gezellig muziekje aan staan en een medebewoner zingt mee. In de keuken wordt ondertussen de vaatwasser uitgeruimd.

Ondertussen komt er nog een bezoeker langs en er wordt onderling gelachen en gepraat. Er hangen kunstwerkjes aan de muur en alles wordt goed belicht met spotjes uit het systeemplafond. Iemand raakt u aan en zegt uw naam. Voor iemand met last van overprikkeling kan dit een enorme impact hebben en deze persoon kan hier sterk op reageren.

 

Sensorische informatie verwerking

Uiteraard houden wij binnen Groenhuysen zo veel mogelijk rekening met de wensen en behoeften van onze cliënten. We bieden hen mogelijkheden om op eigen wijze het allerbeste uit hun dag te kunnen halen.

Binnen Groenhuysen hebben wij experts op gebied van Sensorische Informatie Verwerking. Deze collega’s hebben kennis over de mogelijk veranderende prikkelverwerking ten gevolge van veroudering van de zintuigen, dementie en/of andere vormen van Niet-aangeboren-hersenletsel of somatische aandoeningen.

Ook nemen we de naasten hierin mee, bijvoorbeeld met behulp van video interventie. We ontdekken hoe u reageert op prikkels en wat u nodig heeft om zo optimaal mogelijk te functioneren binnen uw mogelijkheden. Zo kan het contact, de interactie en de (zorg)relatie verbeterd worden en leert u samen met uw mantelzorger en/of professionele zorgverlener(s), in te spelen op uw veranderende behoeftes.

 

4 oktober 2024

Zeggenschap pak je samen!

Net als de ouderenzorg is Groenhuysen volop in ontwikkeling. Dagelijks hebben we het over hoe we de kwaliteit van bestaan van onze cliënten kunnen verbeteren, hoe we beter kunnen samenwerken met collega’s, cliënten, familie, vrijwilligers en zorgpartners en hoe we ons werk beter kunnen organiseren, zodat we klaar zijn voor de snel veranderende ouderenzorg.