Bij Groenhuysen vinden we het belangrijk om bij de Positiebepaling in gesprek te gaan met onze cliënten, naasten en mantelzorgers. Op De Bloemschevaert zijn deze ervaringen leidend geweest. John en Diny Mens zijn enthousiast over deze nieuwe aanpak en voelen zich gehoord.
Annemarie Hopmans, adviseur Kwaliteit: “Binnen onze organisatie staat ‘kwaliteit van bestaan’ centraal. Daarbij gaan we actief in gesprek met cliënten, familie en naasten. Wat hebben zij nodig om een waardig leven te leiden en zoveel mogelijk zelf de regie daarover te voeren. De Positiebepaling op een locatie geeft inzicht in wat we goed doen en waar nog verbeterkansen liggen. Door de ervaringsverhalen van onze cliënten en naasten als vertrekpunt te nemen, krijgen we hier een nog beter beeld van. Op vier locaties zijn we gestart met deze nieuwe aanpak. In maart is de Positiebepaling afgerond op De Bloemschevaert; Moerweide, Leonardushof en Heidestede volgen de komende maanden.”
Open gesprek
Naômi van der Laan is Consulent Welzijn op de locatie Heerma State. Sinds twee jaar is zij lid van het Positieteam en betrokken geweest bij de Positiebepaling op zes verschillende locaties waaronder De Bloemschevaert. “Wat deze nieuwe aanpak zo bijzonder maakt, is het open gesprek met cliënten, naasten en mantelzorgers”, vertelt Naômi. “Ze bepalen zélf waar ze het over willen hebben. Dat zorgt voor een ontspannen sfeer waarin mensen zich vrij uitgenodigd voelen om hun ervaringen te delen. Ze vinden het erg fijn om op deze manier in gesprek te gaan. Laatst vroeg een bewoner bij het afsluiten zelfs: ‘Wanneer kom je weer langs?’”.
De input uit deze gesprekken wordt zorgvuldig geanalyseerd. “We kijken of er terugkerende thema’s zijn en bespreken deze vervolgens met collega’s op de locatie. Zo krijgen we een helder beeld van wat er speelt: wat goed gaat, maar ook wat beter kan. De teams gaan vervolgens met deze inzichten aan de slag. Binnen het jaar keert het Positieteam terug naar de locatie om samen te kijken welke stappen er zijn gezet.”
Verbeterpunten
John Mens woont sinds twee jaar op De Bloemschevaert. Toen hem werd gevraagd of hij wilde meewerken aan de Positiebepaling, twijfelde hij geen moment. In zijn werkzame leven was John kwaliteitsdeskundige bij de PTT en hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om in gesprek te blijven over de kwaliteit van dienstverlening.
“Ik vind het fijn om betrokken te zijn en mee te denken over dit soort onderwerpen. Heel goed dat hier binnen Groenhuysen aandacht voor is. Over het algemeen ben ik erg tevreden over de plek waar ik woon. Er is een fantastisch team van verzorgenden. Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten. Soms is het druk waardoor medewerkers niet direct kunnen komen wanneer ik op de knop druk. Ik waardeer het dan als ze even via de intercom laten weten dat ze eraan komen. Goede, vriendelijke communicatie vind ik heel belangrijk. Ik zie ook dat daarin stappen worden gemaakt en dat medewerkers hier steeds meer oog voor hebben.”
Ik voel mij gehoord als mantelzorger
John leerde zijn vrouw Diny in Roosendaal kennen toen hij veertien jaar was en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Sinds twee jaar is Dinny mantelzorger voor John. “Ik doe de was, help hem met scheren en zorg dat hij er verzorgd uitziet. Soms gaan we samen naar buiten. In het begin kwam ik elke dag, maar de zorg viel me zwaar en ik kreeg gezondheidsproblemen. Nu bezoek ik hem vijf dagen per week. De meeste medewerkers zijn ontzettend lief voor John, maar ik merk dat er soms niet goed geluisterd wordt naar mijn signalen. Dat zie ik als een belangrijk verbeterpunt. Het deed me goed om mijn ervaringen te kunnen delen en te merken dat er écht iets mee wordt gedaan. Daardoor voel ik mij gehoord.”
Samen kijken naar wat wél kan
Zowel John, als Diny, nemen het leven zoals het nu is en kijken vooral naar dat wat nog allemaal wél kan in plaats van de beperkingen. Meedoen aan de gym en een vrijwilliger die langskomt voor een goed gesprek. Bij de Bloemschevaert is er veel mogelijk. Als ze een rapportcijfer zouden kunnen geven dan is dat een dikke acht.