Lees voor
21 augustus 2024

Groenhuysen als eerste ouderenzorginstelling in West-Brabant aangesloten bij LSP

" alt=""/>

Groenhuysen is de eerste ouderenzorginstelling in West-Brabant die aangesloten is bij het Landelijk Schakelpunt (LSP).

En heeft daarmee een primeur. Medicatiegegevens worden nu digitaal uitgewisseld, in plaats van op papier. Een werkwijze die het ophalen van de gegevens verbetert en versimpelt.

Wanneer een cliënt bij Groenhuysen revalideert, voor een korte periode wordt opgenomen of komt wonen, wordt nagegaan welke medicijnen diegene in de thuissituatie of in het ziekenhuis gebruikt (heeft). Deze informatie werd door de huisarts, huisartsenpost, apotheek of door het ziekenhuis op papier aan de cliënt meegegeven. In sommige gevallen nam Groenhuysen telefonisch contact op met de apotheek van de cliënt om na te vragen welke medicijnen gehaald zijn. Dankzij de aansluiting bij het LSP haalt de specialist ouderengeneeskunde nu medicatiegegevens digitaal op bij de (poliklinische) apotheek.

Uitwisseling medicatiegegevens via het LSP
Bij het LSP zijn de meeste huisartsen, huisartsenposten en (poliklinische) apotheken aangesloten. Bij de huisarts kan de samenvatting van het dossier van de cliënt worden opgevraagd. Hierin staan de belangrijkste, meest actuele medische gegevens. Bij de (poliklinische) apotheek kan het medicatiedossier van de cliënt worden opgevraagd. Hierin staat welke medicijnen bij de apotheek zijn gehaald. De cliënt dient expliciet toestemming te geven voor het delen van de medicatiegegevens via het LSP.

‘Het werkt sneller en is minder foutgevoelig’
Jan Vissers, specialist ouderengeneeskunde (SO) bij Groenhuysen: “Op de Eerste Hulp voor Kwetsbare Ouderen (EHKO) waren we bij het voorschrijven van medicatie voorheen afhankelijk van het actuele medicatieoverzicht dat cliënten meebrachten. Dit was niet altijd up-to-date of bereikte de afdeling niet. Sommige cliënten hadden een tas met doosjes pillen bij zich, waaruit de verpleging en/of SO puzzelde wat er precies voorgeschreven moest worden. Sommige cliënten hadden een medicatierol mee, maar dan moest je handmatig alles voorschrijven. Door gebruik te maken van het LSP hebben we gelijk inzicht in de meest recente verstrekkingen van de thuisapotheek, en kunnen we deze in een keer in Medimo overnemen. Het werkt veel sneller én is minder foutgevoelig.”

De eerste ervaringen van de specialisten ouderengeneeskunde om op deze wijze medicatiegegevens bij de apotheek op te halen zijn positief. Doordat we als eerste ouderenzorginstelling in West-Brabant zijn aangesloten op het LSP, is er nog wel sprake van ‘kinderziektes’. Deze zijn of al opgelost, worden onderzocht of er wordt gezocht naar oplossingen. Zoals het aanpassen van processen of de inzet van technologie.

“Het zou fijn zijn als we de klinisch voorgeschreven medicatie in het ziekenhuis tijdens het ontslag ook via het LSP kunnen overnemen, maar zover is het nog niet. De ontslagmedicatie is tot op heden nog niet standaard via het LSP beschikbaar.”, aldus Damaris de Kruijf, specialist ouderengeneeskunde bij Groenhuysen. “Als cliënten vanaf de verpleegafdeling in het ziekenhuis of de Geriatrische revalidatiezorg (GRZ ) komen, staat de medicatie er nog niet in. Je kunt wel terugvinden wat mensen thuis gebruikten, maar niet voldoende. Het is nog in ontwikkeling. Met wat er tot dusver is gerealiseerd ben ik blij. Ik verifieer uiteraard nog wel goed, maar het scheelt dat ik veel minder hoef op te zoeken. Wat mij betreft gaan we het meer gebruiken.”

Een aantal collega-organisaties heeft aangegeven meer te willen weten over aangesloten zijn bij het LSP. We gaan graag met deze organisaties in gesprek en hopen dat er meer aansluiten. Wilt u meer weten over het LSP? Kijk op volgjezorg.nl.

22 juni 2024

Dag van de overprikkeling

Op de dag van de overprikkeling staan we stil bij prikkels en wat dit betekent voor onze cliënten.   Wat is overprikkeling? Een prikkel is een stukje informatie dat binnenkomt via onze zintuigen. De prikkels die we kennen zijn: Visueel (zien), auditief (horen), geur (ruiken), smaak (proeven), tast (voelen), houdingsgevoel, evenwicht en interne organen. Normaal … Continued