Afgelopen week verscheen een artikel van DPG Media en FNV, gebaseerd op een onderzoek onder duizend zorgmedewerkers in verpleeghuizen. In dit artikel wordt een eenzijdig en negatief beeld geschetst van de verpleeghuiszorg. Het geeft geen realistisch beeld van een sector die juist volop in beweging is.
Het werken in een verpleeghuis is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Waar het verpleeghuis vroeger cliënten ontving met uiteenlopende zorgbehoeften – van verzorgingshuis- tot verpleeghuiszorg – is het nu uitsluitend bedoeld voor de ouderen met een complexe zorgvraag waaronder mensen met dementie of somatische aandoeningen. Deze ontwikkeling maakt het werk in het verpleeghuis niet alleen anders, maar ook aanzienlijk intensiever.
Daarnaast kampt de zorgsector met een krappe arbeidsmarkt. Dit tekort aan personeel is niet eenvoudig op te lossen. Daarom zetten we in op Anders Werken. Want als we blijven doen wat we altijd deden, redden we het niet. Anders Werken betekent verandering – voor onze medewerkers, maar ook voor cliënten, familieleden en mantelzorgers. We zijn aan het ontdekken welke zorginnovaties bijdragen aan meer zelfredzaamheid en we zullen de zorg meer samen moeten dragen. Dit vraagt om realistische verwachtingen vanuit de samenleving en meer maatschappelijke betrokkenheid bij de zorg.
Investeren in teams
Groenhuysen is volop bezig met de transitie naar toekomstbestendige ouderenzorg. We zijn trots op alle collega’s die deze verandering iedere dag omarmen en klaarstaan voor onze cliënten. Maar we realiseren ons dat dit alleen kan als onze collega’s zich gehoord, gesteund en gezien voelen. Daarom:
- Blijven we investeren in het gesprek met onze medewerkers. We horen graag wat beter kan én wat helpt om met hart en ziel te blijven werken.
- Werken we aan een open en lerende cultuur. Een cultuur waarin fouten bespreekbaar zijn en verbetering centraal staat.
- Zetten we meer in op welzijn en welbevinden.
- Werken we aan nog betere begeleiding, scholing en inwerkprogramma’s.
- Zoeken we actief de samenwerking met andere zorg- en welzijnsorganisaties.
Samen geven we invulling aan zorg waarin mensen waardig oud kunnen worden – en waarin onze collega’s met trots zeggen: “Hier zou ik mijn eigen vader of moeder willen laten wonen.”